skip to Main Content

Kullaberg – Sveriges största destination för aktiv turism i 150 år

Vill du vandra, paddla, cykla eller klättra? Då är Kullaberg rätt för dig. Vill du njuta av stillheten och spana efter fåglar? Du kan göra det med. En halv miljon besökare om året kan inte ha fel. På Kullaberg finns något för alla. Ibland åker jag bara ut till glasskiosken vid fyren. Pistage och salt caramel smakar alltid bättre med tumlare i motljus. Vet du inte vad jag pratar om? Då har du missat en av Skånes absoluta höjdpunkter.

Vad gör Kullaberg till Sveriges bästa lekplats?

Kullahalvön är en smal landtunga som skjuter ut från Skånes västkust. Havet omger land på båda sidor, Öresund i söder och Skälderviken på nordsidan. Själva halvön är bara 1,5 km över ryggen och har en varierad natur med ljunghedar, våtmarker och bokskog. Här finns 275 fågelarter representerade tillsammans med insekter, kräldjur och däggdjur. Hela berget är ett öppet strövområde som korsas av stigar och välmarkerade leder för vandraren. De mest dramatiska branterna har vi på norra sidan med 60 meters stup rätt ut i Skälderviken. Det är här vi hittar de mest spektakulära paddelvattnen med grottor, raukar och sälar.

Besök Kullabergs naturreservat

Skånes Cape Point

Kullaberg är naturreservat och sträcker sig  över hav och land mellan de gamla fiskelägena Arild och Mölle och Kullens fyr. Kullaberg anses särskilt bevarandevärt på grund av sitt unika växt- och djurliv. Variationen mellan klippor, sandstränder, skog och betesmark gör att antalet växter är osannolikt stort på Kullaberg. Här hittar man mer än 2/3 av Sveriges växter.

Längst ut på Kullaberg ligger Skandinaviens ljusstarkaste och högst belägna fyr. Den första fyren byggdes här redan 1561 och fortfarande idag används fyren för att leda båtarna rätt både med ljus och GPS signaler. Jag har alltid tyckt att området runt fyren påminner om Cape Point i Sydafrika. Två stora hav möts, Nordsjön och Östersjön, och atmosfären blir laddad som utanför Cape Point. Men på Kullen finns varken strutsar eller zebror. Däremot finns världens snabbaste djur.
Läs mer om världens snabbaste djur!

Djurlivet på Kullaberg

Fågellivet är betydande och de sista åren har vi haft ett eller två par häckande pilgrimsfalkar på berget. Det var för falkarnas skull som fågelreservatet inrättades och det är viktigt att respektera de områden som är stängda mellan mars och juli. Var uppmärksam på att på nordsidan sträcker sig avspärrningen ut i havet. Det är också för djurlivet som länsstyrelsen återskapar våtmarkerna på Kullaberg. Här finns fortfarande några sjöar och mossar, men bättre system behövs för att hålla vattnet i marken.

”Den, som går på landsvägen, som löper fram mittöver berget, kan inte låta bli att känna sig en smula besviken.” 

Selma Lagerlöf, Nils Holgerssons underbara resa

Mölle – syndens näste

”Den, som går på landsvägen, som löper fram mittöver berget, kan inte låta bli att känna sig en smula besviken.” Så skrev Selma Lagerlöf i Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige, från 1906. Sedan fortsätter hon med att måla upp den mest underbara bild av Kullaberg, sett från vattnet. Kanske kom hon i båt från Köpenhamn? Det var den vanliga vägen för badturisterna hit till det skandalomsusade Mölle innan järnvägen byggdes ut 1910. Och som turisterna flockades! Lockade av klimatet och det goda livet. Jag känner igen Selmas beskrivning av klipporna när jag paddlar utmed kusten. Jag njuter fortfarande av det goda livet i Mölle.

Gör det du med!

När Mölle var Europas syndigaste plats 

Läs Selma Lagerlöfs ord om trandansen på Kullaberg 

Häng med oss ut på Kullaberg!

Karta